Qlütensizlik modası
Buğda, arpa, çovdar görən kimi ağlımıza qlüten gəlir, amma əvvəllər bu kimi dənli bitkilərin geni də modifikasiya olunmurdu.
Əcdadlarımız əsrlər boyu miqdarca bizdən az da olsa qlüten yeyib. Qlütenli yeməkləri yeməliyikmi? Qlüten intolerantlığınız varsa, çalışın ondan uzaq olasınız. Azərbaycanda qlüten intolerantlığının az olması, xüsusilə Celiace (çölyak) yəni spru, qlüten enteropatiyası xəstəliyinə çox az rast gəlinir. Qlüten həssaslığı irsi-genetik yolla ötürülür və autoimmun xəstəliklər qrupuna aiddir. Bu xəstəliyə qadınlar arasında daha çox rast gəlinir. Bəzən seliakiya xəstəliyi uzun müddət gizli qalır, lakin stressdən və virus infeksiyalarından sonra aqressivləşir və üzə çıxır.
Qlüten - Çörək, makaron, bütün dənli bitkilər, pivə, kaşa və s. kimi məhsulların tərkibində olan zülaldır. Qlüten səhər yeməyində, hazır souslar, yoqurt, hətta pomada da ola bilər. Qlüten yapışqana bənzəyir, buna görə də hazır qida toxumalarını və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün məhsullara əlavə olunur. Bu xüsusiyyətə görə qlüten - yapışqan adlandırılır.
Qlütensiz bir çox məhsulların saxlama müddəti az olardı. Qlüten şirniyyat - çörək məhsullarını yumuşaq və zərif edir. Lakin, bütün üstünlükləri ilə yanaşı "yapışqan" xüsusiyyəti ilə, mədənin həzm işini çətinləşdirə bilir və bu ağır qida allergiyası ilə nəticələnə bilər.
Qlütenə qarşı dözümlülüyümüz xəstəlik yaradır və ya əlaqəlidir.
Xəstəlik böyüklərin 1% -ində baş verir. Laktoza mənimsənilməməsi ilə bağlı genetik xəstəlik sayılır. Valideynlərinizdə qlütenə qarşı həssaslıq varsa, bu sizin üçündə keçərli ola bilir.
Bu vəziyyətdə, xronik şişlik, davamlı ishal, kəskin qoxu və digər həzm pozuntuları ilə şikayətlər olur. Əgər qlütensiz özünüzü yaxşı hiss edirsinizsə, 1 aylıq çıxarın rasiondan və nəticəni izləyin.
Sağlam insanlarda – qlüten normal mənimsənilir. Əgər sağalmısınızsa və sizi he vaxt heç nə narahat etmirsə – Qlüteni rasiondan çıxarmaq mənasızdır! Bir sıra tədqiqatlar qlütenin autizmə meyilliliyin artması ilə əlaqəsini araşdırır.
"Qlütensizlik modası" da indi trend olub. Əvvəllər az miqdarda istehsal olunsa da bugün qlütensiz ərzaqlar inkişaf etmiş ölkələrdə demək olar ki, hər yerdə var. Bir çox Qərb ölkələrində satılan ərzaqların qlüten tərkibinin etiketində yazılması qanunla müəyyən edilib.
Əslində uşaqdan-böyüyə kimi buğda rüşeymli məcun təyin edib çox yaxşı immunitetlərə sahib olmasını təmin edə bilirik. Təbii qidalanmaya üstünlük verin, amma özünüzü hər qidadan təcrid etməyin!
Qlüten tərkibsiz kaşa və makaronları bele artıq rahatlıqla marketlərdə tapmaq olur. Hər zamanki kimi, ət, yumurta, düyü, qoz, təzrəvəzlər, təbii süddən olan məhsullar sizin menyunuzda qalmaqla sağlam qidalana biləcəksiniz.
Təbii məhsullar, qlütensiz qidalar, məcunlar, bitki yağları və qida əlavələrini www.fitostore.az səhifəsindən baxa bilərsiniz.
Əcdadlarımız əsrlər boyu miqdarca bizdən az da olsa qlüten yeyib. Qlütenli yeməkləri yeməliyikmi? Qlüten intolerantlığınız varsa, çalışın ondan uzaq olasınız. Azərbaycanda qlüten intolerantlığının az olması, xüsusilə Celiace (çölyak) yəni spru, qlüten enteropatiyası xəstəliyinə çox az rast gəlinir. Qlüten həssaslığı irsi-genetik yolla ötürülür və autoimmun xəstəliklər qrupuna aiddir. Bu xəstəliyə qadınlar arasında daha çox rast gəlinir. Bəzən seliakiya xəstəliyi uzun müddət gizli qalır, lakin stressdən və virus infeksiyalarından sonra aqressivləşir və üzə çıxır.
Qlüten - Çörək, makaron, bütün dənli bitkilər, pivə, kaşa və s. kimi məhsulların tərkibində olan zülaldır. Qlüten səhər yeməyində, hazır souslar, yoqurt, hətta pomada da ola bilər. Qlüten yapışqana bənzəyir, buna görə də hazır qida toxumalarını və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün məhsullara əlavə olunur. Bu xüsusiyyətə görə qlüten - yapışqan adlandırılır.
Qlütensiz bir çox məhsulların saxlama müddəti az olardı. Qlüten şirniyyat - çörək məhsullarını yumuşaq və zərif edir. Lakin, bütün üstünlükləri ilə yanaşı "yapışqan" xüsusiyyəti ilə, mədənin həzm işini çətinləşdirə bilir və bu ağır qida allergiyası ilə nəticələnə bilər.
Qlütenə qarşı dözümlülüyümüz xəstəlik yaradır və ya əlaqəlidir.
Xəstəlik böyüklərin 1% -ində baş verir. Laktoza mənimsənilməməsi ilə bağlı genetik xəstəlik sayılır. Valideynlərinizdə qlütenə qarşı həssaslıq varsa, bu sizin üçündə keçərli ola bilir.
Bu vəziyyətdə, xronik şişlik, davamlı ishal, kəskin qoxu və digər həzm pozuntuları ilə şikayətlər olur. Əgər qlütensiz özünüzü yaxşı hiss edirsinizsə, 1 aylıq çıxarın rasiondan və nəticəni izləyin.
Sağlam insanlarda – qlüten normal mənimsənilir. Əgər sağalmısınızsa və sizi he vaxt heç nə narahat etmirsə – Qlüteni rasiondan çıxarmaq mənasızdır! Bir sıra tədqiqatlar qlütenin autizmə meyilliliyin artması ilə əlaqəsini araşdırır.
"Qlütensizlik modası" da indi trend olub. Əvvəllər az miqdarda istehsal olunsa da bugün qlütensiz ərzaqlar inkişaf etmiş ölkələrdə demək olar ki, hər yerdə var. Bir çox Qərb ölkələrində satılan ərzaqların qlüten tərkibinin etiketində yazılması qanunla müəyyən edilib.
Əslində uşaqdan-böyüyə kimi buğda rüşeymli məcun təyin edib çox yaxşı immunitetlərə sahib olmasını təmin edə bilirik. Təbii qidalanmaya üstünlük verin, amma özünüzü hər qidadan təcrid etməyin!
Qlüten tərkibsiz kaşa və makaronları bele artıq rahatlıqla marketlərdə tapmaq olur. Hər zamanki kimi, ət, yumurta, düyü, qoz, təzrəvəzlər, təbii süddən olan məhsullar sizin menyunuzda qalmaqla sağlam qidalana biləcəksiniz.
Təbii məhsullar, qlütensiz qidalar, məcunlar, bitki yağları və qida əlavələrini www.fitostore.az səhifəsindən baxa bilərsiniz.
Rəylər