Kalanxoe şirəsi

Kalanxoe şirəsi

Çoxillik, həmişəyaşıl bitki olub, qalınyarpaqlılar fəsiləsinə aiddir. Dünya üzrə bitkinin 200-ə qədər növü məlumdur, amma təbabətdə bunlardan ancaq Kalanchoe pinnata növü işlədilir. Təbii şəraitdə hündürlüyü 1,5 metrə qədər olur. Yarpaqlarının düzülüşü üzbəüzdür, ətli və suludur. Aşağı yarpaqlar ovalşəkillidir, yuxarı yarpaqlar isə lələkvaridir, kənarları dişlidir və 3-5 paydan ibarət olur. Yarpaq kənarlarında olan dişlər arasından bitkinin kiçicik forması inkişaf edir ki, bun- lar da torpağa düşdükdə tez bir zamanda yeni bitki əmələ gəlir. Çiçəkləri ağımsov-narıncı rəngdədir, boruşəkillidir və bitkinin yuxarısında sıra halında düzülürlər.
Bitki yabanı halda Cənubi Amerika və Cənub-Şərqi Asiyada bitir. Amma bir dekorativ və müalicəvi bitki kimi hər yerdə əkilib-becərilir.
Müalicə məqsədilə təzə yarpaqlarından və suyundan istifadə edilir.
Kimyəvi tərkibi. Bitkinin yarpaqlarının tərkibində C, K və P vitaminləri, flavonoidlər, katexinlər, üzvi turşular (limon, izolimon, sirkə, alma), fermentlər, polisaxaridlər, dubil maddələri, mikro və makroelementlər (dəmir, alüminium, maqnezium, kal- sium, manqan) və s. birləşmələr var.
Orqanizmə təsiri və tətbiqi. Bitkinin iltihabi prosesə qarşı, an- tiseptik, yarasağaldıcı, qankəsici, tonusartırıcı, regenerativ, bak- terisid, antivirus və s. xüsusiyyətləri var. Təbabətdə bitkidən, əsasən gec sağalan yara və xoralar, furunkullar, irinli yaralar, yanıqlar, qızılyel, osteomielit, daxili qulağın iltihabı, qadın xəstəlikləri (uşaqlıq və yumurtalıqların iltihabı, eroziyası), hay- morit, poliartrit, artroz, ağız boşluğu xəstəlikləri, ağciyər vərəmi, varikoz damar genəlməsi və s. xəstəliklərdə işlədilir.
İstifadə qaydası.
Yanıqlar. Bitkinin şirəsindən 5 xörək qaşığı götürüb 1 ədəd yumurtanın ağı ilə yaxşı-yaxşı qarışdırmaq və yanmış nahiyəyə çəkmək.
Trofik xoralar. Təmiz tənzifi 4-5 qat edib kalanxoe şirəsinə batırıb yaranın üzərinə qoymaq. Əgər bərk yandırarsa bitkinin şirəsinə 1%-li, 0,5 ml novokain əlavə etmək.
Ağız boşluğu xəstəlikləri. Bitkinin spirtdə dəmləməsindən 1 çay qaşığı götürüb yarım stəkan qaynanmış, ilıq suya əlavə edib qarışdırmaq və alınan məhlulla qarqara etmək.
Ağciyər vərəmi. Gündə 3 dəfə, yeməkdən sonra, bitkinin şirəsindən 1⁄2 çay qaşığı götürüb 20-30 ml qaynanmış ilıq suya əlavə edib içmək.
Ağır xəstəlik sonrası. Bitkinin şirəsindən 150 ml, 350 ml bal və 1 stəkan Kaqor çaxırı götürüb qarışdırmaq, 5 gün saxlamaq, aradabir çalxalamaq. Gündə 3 dəfə, yeməkdən 20 dəq. qabaq 1 xörək qaşığı içmək. Müalicə kursu 3-4 həftədir.
Əks təsiri. Hamiləlik, kəskin revmatizm, qaraciyər sirrozu və ağır formalı hepatitlər, qlomerulonefrit və s. xəstəliklərdə bitkinin istifadəsi məsləhət görülmür.

Mənbə Dekorativ Bitkilər Xalq Təbabətində kitabı