Morinqa bitkisi - möcüzə ağac
Morinqa və ya baraban ağacı bitkisi - latınca Moringa Oleifera adlanır və toxumundan yarpağına qədər tam şəfa mənbəyidir. Vətəni Hindistan yarmadası sayılan Morinqanı Afrika qitəsi ölkələrində və Türkiyədə geniş becərdilir.
Toxumlarından malaziyada fıstıq kimi yeyilir və yarpaqlarının kulinariyada geniş istifadə edilir.
Şəkərli diabet, Ürək-damar xəstəlikləri, anemiya, artritlər zamanı morinqa çayı istifadə edilir.
Morinqa və ya baraban ağacının yarpaqlarında mineral və amin turşuları zəngindir. Yüksək miqdarda A,C və E vitamini var.
Arıqladıcı təsiri ilə son zamanlar daha çox dəbdədir.
Morinqa bitkisinin toxumlarında, yarpaqlarında və çiçəklərində kifayət qədər antioksidantlar var.
Tərkibindəki A vitamini hesabına görməni yaxşılaşdırır. Həzmi sürətləndirir və qəbizliyin qarşısını alır. Metabolizmi artırdığına, bədəndə yağ depolanmasının qarşısını aldığına və toxluq hissi verdiyinə görə arıqlama çayı kimi də istifadə edilir. Pis xolesterin və qlükoza səviyyəsini aşağı saldığından diabet və ürək xəstəlikləri gündəlik menyuya daxil edir. Həmçinin, Alsheymer xəstəliyində istifadəsinə başlanılmışdır. Pakistan, filippin və nepal kimi ölkələr kulinariyada qida rasionlarına əlavə edir.
Mədə turşuluğu yüksək olanlara, ishal və ürək bulanması olanlara istifadəsi məsləhət deyil.
Uşaqlıq saya əzələlərini yığılmasına təsir etdiyinə görə düşük yarada bilər. Hamilələrə məsləhət görülmür.
Morinqa yarpaqları üyüdülür və toz halına salınaraq bir çay qaşığı götürüb 100 ml qaynar suda 8-10 dəq. dəmlənilir və 20 dəq tam ekstraksiya olduqdan sonra yemək vaxtı içilir. Gündəlik 3 stakandan çox içilməməsi tövsiyə olunur.
www.fitostore.az
Toxumlarından malaziyada fıstıq kimi yeyilir və yarpaqlarının kulinariyada geniş istifadə edilir.
Şəkərli diabet, Ürək-damar xəstəlikləri, anemiya, artritlər zamanı morinqa çayı istifadə edilir.
Morinqa və ya baraban ağacının yarpaqlarında mineral və amin turşuları zəngindir. Yüksək miqdarda A,C və E vitamini var.
Arıqladıcı təsiri ilə son zamanlar daha çox dəbdədir.
Morinqa bitkisinin toxumlarında, yarpaqlarında və çiçəklərində kifayət qədər antioksidantlar var.
Tərkibindəki A vitamini hesabına görməni yaxşılaşdırır. Həzmi sürətləndirir və qəbizliyin qarşısını alır. Metabolizmi artırdığına, bədəndə yağ depolanmasının qarşısını aldığına və toxluq hissi verdiyinə görə arıqlama çayı kimi də istifadə edilir. Pis xolesterin və qlükoza səviyyəsini aşağı saldığından diabet və ürək xəstəlikləri gündəlik menyuya daxil edir. Həmçinin, Alsheymer xəstəliyində istifadəsinə başlanılmışdır. Pakistan, filippin və nepal kimi ölkələr kulinariyada qida rasionlarına əlavə edir.
Mədə turşuluğu yüksək olanlara, ishal və ürək bulanması olanlara istifadəsi məsləhət deyil.
Uşaqlıq saya əzələlərini yığılmasına təsir etdiyinə görə düşük yarada bilər. Hamilələrə məsləhət görülmür.
Morinqa yarpaqları üyüdülür və toz halına salınaraq bir çay qaşığı götürüb 100 ml qaynar suda 8-10 dəq. dəmlənilir və 20 dəq tam ekstraksiya olduqdan sonra yemək vaxtı içilir. Gündəlik 3 stakandan çox içilməməsi tövsiyə olunur.
www.fitostore.az
Rəylər