Darçın şəkəri salırmı?
Darçın - cinammomum verum adlanır, tibdə çubuqlarından-qabığından istifadə edilir. Tibdə bu ədvədən antiseptik, eləcə də göbələk və mədə-bağırsaq yolu xəstəlikləri əleyhinə vasitə kimi istifadə olunur. Bundan əlavə, darçın artıq duz və mayeni orqanizmdən çıxarır, öd və qaraciyəri təmizləyir. Sağlamlıqla yanaşı, darçından kosmetoloji vasitə kimi də istifadə olunur. Darçından hazırlanan maskalar saçın daha tez uzanmasına, parlaq və canlı görünməsinə kömək edir.
Orqanizmdə maddələr mübadiləsinin yaxşılaşdırılması üçün yarım çay qaşığı darçına qaynar su əlavə olunub yarım saat dəmlənir. İlıq vəziyyətdə olan məhlula bir çay qaşığı təmiz süzmə bal əlavə olunur. Hazır içkinin yarısı gecə yatmazdan əvvəl, yarısı isə səhər acqarına içilir. Bu içkidən mütəmadi istifadə edilərsə ay ərzində yeddi kiloyadək çəki atmaq mümkündür. Darçın beynin fəaliyyətini və yaddaşı yaxşılaşdırır. Uşaqlara müxtəlif sıyıqlar, un məmulatları bişirdikdə ora mütləq darçın əlavə edin.
Darçın orqanizmi artıq xolesterindən təmizləyir.
Qeyd edim ki, hamilələr, uşaq əmizdirən analar, mədə yarası və yüksək turşuluq, yüksək qan təzyiqi və hərarət, allergiyası olanların bu ədvədən istifadəsi məsləhət görülmür.
Onlarla faydası olan darçın bütün ədavalar içində ən güclü antioksidantdır. Həftədə 4-5 dəfəni keçməmək məsləhət görülür. Orqanizmi çox da alışdırmamaq lazımdır, uzun müddət və davamlı istifadəsi təsirini azaldır. Darçın kaliumla zəngindir.
Şəkər xəstələri çox istifadə edirlər. Darçının tərkibində iki önəmli təsirli maddə, qlikozil-transferaza fermentini aktivləşdirmək xüsusiyyətinə malikdir. Bu nə deməkdir? Qlikozil-transferaza fermenti, artıq miqdarda qlükoza (şəkər) molekullarını, eyni bir təsbeh çevirmək tərzi kimi ard-arda zəncir (polimer) yaradır. Qlükoza molekullarının dalbadal şəkildə düzülməsi polimerik zəncir adlanır. Depolanmış halına da qlikogen deyilir. Qısacası, darçın qan şəkərini təsbehdə olduğu kimi yan-yana düzərək qaraciyərdə qlikogen olaraq depolayır. Orqanizm, şəkərə ehtiyac hiss etdiyində qlikogeni təkrar qlükozaya çevirərək istifadə edir.
Darçın eyni zamanda bir tərəfdən qlikozil transferaza fermentini aktivləşdirərkən, digər tərəfdən də serin-treonin protein-kinaza fermentini ingibə (işini azaldır) edir. Eyni anda həm aktivləşdirmə, həm də ingibə etmə xüsusiyyəti, insulin həssaslığını artırır. Deməli, darçın yüksək qan şəkərini aşağı salsa da, insulin rezistentliyinə kömək etmir. İnsulin istifad edən şəkərli diabet xəstələri bunu nəzərə alsın.
İltihabəleyhinə təsirinə malik olan darçın soyuqdəymə və qrip zamanı uğurla istifadə oluna bilər. İlıq suya 1 çay qaşığı bal və 1/4 qaşığı darçın əlavə edin və gün ərzində 3 dəfə için.
Orqanizmdə maddələr mübadiləsinin yaxşılaşdırılması üçün yarım çay qaşığı darçına qaynar su əlavə olunub yarım saat dəmlənir. İlıq vəziyyətdə olan məhlula bir çay qaşığı təmiz süzmə bal əlavə olunur. Hazır içkinin yarısı gecə yatmazdan əvvəl, yarısı isə səhər acqarına içilir. Bu içkidən mütəmadi istifadə edilərsə ay ərzində yeddi kiloyadək çəki atmaq mümkündür. Darçın beynin fəaliyyətini və yaddaşı yaxşılaşdırır. Uşaqlara müxtəlif sıyıqlar, un məmulatları bişirdikdə ora mütləq darçın əlavə edin.
Darçın orqanizmi artıq xolesterindən təmizləyir.
Qeyd edim ki, hamilələr, uşaq əmizdirən analar, mədə yarası və yüksək turşuluq, yüksək qan təzyiqi və hərarət, allergiyası olanların bu ədvədən istifadəsi məsləhət görülmür.
Onlarla faydası olan darçın bütün ədavalar içində ən güclü antioksidantdır. Həftədə 4-5 dəfəni keçməmək məsləhət görülür. Orqanizmi çox da alışdırmamaq lazımdır, uzun müddət və davamlı istifadəsi təsirini azaldır. Darçın kaliumla zəngindir.
Şəkər xəstələri çox istifadə edirlər. Darçının tərkibində iki önəmli təsirli maddə, qlikozil-transferaza fermentini aktivləşdirmək xüsusiyyətinə malikdir. Bu nə deməkdir? Qlikozil-transferaza fermenti, artıq miqdarda qlükoza (şəkər) molekullarını, eyni bir təsbeh çevirmək tərzi kimi ard-arda zəncir (polimer) yaradır. Qlükoza molekullarının dalbadal şəkildə düzülməsi polimerik zəncir adlanır. Depolanmış halına da qlikogen deyilir. Qısacası, darçın qan şəkərini təsbehdə olduğu kimi yan-yana düzərək qaraciyərdə qlikogen olaraq depolayır. Orqanizm, şəkərə ehtiyac hiss etdiyində qlikogeni təkrar qlükozaya çevirərək istifadə edir.
Darçın eyni zamanda bir tərəfdən qlikozil transferaza fermentini aktivləşdirərkən, digər tərəfdən də serin-treonin protein-kinaza fermentini ingibə (işini azaldır) edir. Eyni anda həm aktivləşdirmə, həm də ingibə etmə xüsusiyyəti, insulin həssaslığını artırır. Deməli, darçın yüksək qan şəkərini aşağı salsa da, insulin rezistentliyinə kömək etmir. İnsulin istifad edən şəkərli diabet xəstələri bunu nəzərə alsın.
İltihabəleyhinə təsirinə malik olan darçın soyuqdəymə və qrip zamanı uğurla istifadə oluna bilər. İlıq suya 1 çay qaşığı bal və 1/4 qaşığı darçın əlavə edin və gün ərzində 3 dəfə için.
Rəylər